Wingårdhs tankar om One Tonne Life-huset | A-hus
Hoppa till innehållet

Gert Wingårdhs tankar om Bright Living-huset

"Utmaningen med den här hustypen är inte att det blir kallt inne på vintern utan varmt på sommaren. Därför har de utanpåliggande ramarna utformats så att de skärmar av den högt stående sommarsolens värme, men de släpper in den lågt stående vintersolen."

För arkitekten Gert Wingårdh har typhuset varit en kittlande utmaning. Han säger:
– Klimatskalet på ett hus fungerar som en termos och fönster är en svag länk. Alltså måste man hitta alternativ till stora fönster för att skapa en intressant exteriör och en ljus, luftig inomhusmiljö. Vi har bland annat gjort detta med detaljer som gör det vita trähuset mer energieffektivt och formmässigt spännande. Gert syftar på de utskjutande inramningarna runt varje fönster, entréns förstukvist och den stora inbyggda verandan vid husets sällskapsdel. Tillsammans med det svarta taket och solcellerna i söderläge ger de huset dess unika karaktär.
– Utmaningen med den här hustypen är inte att det blir kallt inne på vintern utan varmt på sommaren. Därför har de utanpåliggande ramarna utformats så att de skärmar av den högt stående sommarsolens värme, men de släpper in den lågt stående vintersolen. Det klassiska vindfånget i entrén har dubbla dörrar så att inte värmen i bostadsdelen rusar ut, säger Peter Mossbrant.

Huset har treskiktsväggar med exceptionellt god isoleringsförmåga och minimerat luftläckage. I jämförelse med traditionella fönster som har ett U-värde (mått på isolerförmågan) på omkring 1,2 är U-värdet här så lågt som 0,6 i de fasta fönstren och 0,8 i de öppningsbara. För att tillgodose att de boende får frisk luft med rätt kvalitet i det täta huset sköts luftomsättningen med ett ventilationsaggregat som suger ut dålig luft från hygienutrymmen, klädvård och kök och tillför samtidigt fräsch, tempererad luft i sovrum, vardagsrum och andra gemensamma utrymmen. Värmeenergin i den förbrukade luften återvinns och används i den tempererade tilluften. Verkningsgraden är ca 80 procent. Värmebehovet i huset täcks in med tilluften, de boendes kroppsvärme och värmegenererande apparater som vitvaror och hushållsmaskiner. På nedre plan är golvvärme installerad i plattan. Huset har både solfångare och solceller.

Solfångaren på carportens tak ger varmvatten och även den lilla uppvärmning som krävs.
Solcellerna på taket genererar energi som krävs för t ex tillskottsuppvärmning, ventilation, kyl och frys mm. Överproduktionen används för att ladda familjens eldrivna Volvo.


Vänta medans inspirationsbilderna laddas!

Produkten har lagts i kundvagnen