Klimatsmart inredning | A-hus
Hoppa till innehållet

Bright Living med klimatsmart inredning

Hanna Rydman, inredare, är den som fick uppdraget att inreda det första huset i A-hus nya klimatsmarta husserie; Bright Living. Med huset som arena skall världen få följa Familjen Lindells utmaning att minska sin klimatpåverkan i projektet ”One tonne life”. Liksom konstruktion och fast inredning så skulle också möbler och textilier vara hållbara.

Inredare Hanna Rydman

Huset har ritats av arkitekt Gert Wingårdh och det var en ”moodboard” från honom som fick inspirera Hanna när hon skulle inreda det nya Bright Living huset.

Utmaningen låg i att möjligaste mån använda ekologiska, närproducerade och återanvändningsbara material. Detta visade sig inte vara helt lätt – även inredningsbutiker som uppger sig vara svanenmärkta tillhandahåller produkter från leverantörer som i sin tur inte lever upp till dessa krav. En del av möblerna hittade dock Hanna på Norrgavel, vars möbler är egenproducerade. Det är svårt att hitta möbler som lever upp till alla miljökrav, men att köpa gedigna möbler som håller länge är något som Hanna Rydman rekommenderar.

- Det är också ett bra tänk för miljön. Man kan välja produkter som är svensktillverkade och med en stilregn design. Att handla på loppis är också bra, då återanvänder man ju grejer. Det är svårt att hitta svanenmärka möbelbutiker, men många har kommit väldigt långt när det gäller eko-design till priser som funkar för ”vanligt folk”. Ekologiska produkter är traditionellt sett ofta dyrare, men när efterfrågan ökar sjunker priset.

En av de saker i huset som Hanna är mest nöjd med är en lampa i form av ett träd, som är helt och hållet tillverkat av miljövänliga material. Vad gäller belysning har hon mest använt sig av led-lampor.

- De är dyrare än lågenergilampor, men håller längre. Jag skulle önska att utbudet var ännu större. Flera lamptillverkare har fortfarande ett mycket begränsat utbud av dessa produkter, säger Hanna Rydman.

Sängarna i huset är även de svanenmärkta, och textilierna lever upp till Eu:s miljökrav.

Mest nöjd är Hanna med flickans rum i huset, som hon tycker blev väldigt harmoniskt med dova, härliga färger och mycket inslag av trä.

- Det har varit ett otroligt roligt och spännande projekt att jobba med, avslutar Hanna som är i full gång med att planera för inredningen av ytterligare två ”Bright Livinghus” som håller på att byggas för att bli visningshus..

Produkten har lagts i kundvagnen