NEED4B - Energieffektiva hus | A-hus
Hoppa till innehållet

Need4B - ett projekt för framtidens energieffektiva hus

NEED4B är ett EU-finansierat samarbetsprojekt (2012-2018) som går ut på att stimulera byggnationen av energiekonomiska byggnader - bostäder, kontor och offentliga lokaler.

I Sverige uppför NEED4B Villa Solgläntan på SP:s område i Borås och på Göingegården i Varberg. Övriga demonstrationsbyggnader finns i Belgien, Italien, Spanien och Turkiet. Alla byggnader har ett sammantaget mål att minska energianvändningen med drygt 60 procent jämfört med dagens myndighetskrav (55 kWh/m2/år).

För projektet NEED4B har Derome och A-hus tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tagit fram Villa Solgläntan och har under januari 2015 levererat det första exemplaret där forskning kommer att pågå i en verklig boendemiljö, ett så kallat Living lab. 

Villa Solgläntan är ett klassiskt 1,5-planshus med extra smarta lösningar. Huset står för miljömedvetenhet och erbjuder dig och din familj möjligheten till ett energieffektivt boende.

Läs mer om projektet på need4b.eu

Cirkel_solglantan.gifVilla Solgläntan - en del i Need4B

När vi tog fram villa Solgläntan lade vi stort fokus på energieffektivitet, vind- och lufttäthet och att skapa ett bra inomhusklimat. Därför har huset ett extra tjockt, välisolerat klimatskal som håller varm luft inne och kall luft ute. Villa Solgläntans energiförbrukning beräknas vara 20 kWh/m²/år. Dagens myndighetskrav tillåter upp till 55 kWh/m²/år.

Farstun fungerar exempelvis som en luftsluss så att värmen inte försvinner ut när man öppnar entrédörren. Dessutom funkar den utmärkt som ett extra förvaringsutrymme. Villa Solgläntan har även solceller på taket som genererar el som sedan används till husets energibehov.

Läs guiden om de smarta egenskaperna om huset.

Lär husbroschyren om villa Solgläntan.

Ute till försäljning under våren 2015

Villa Solgläntan på Aromavägen 7 i Varberg kommer att säljas till intresserad familj under våren 2015. Mätningar om energiförbrukning kommer göras på den familj som väljer att flytta in i detta unika hus. Mer information om mäklare, pris och fler bilder kommer inom kort.

Husmodellen villa Solgläntan finns även att köpa som traditionellt A-hus, utan de speciallösningar som används inom ramarna för NEED4B-projektet.

Produkten har lagts i kundvagnen