110707_Sveriges energieffektivaste småhus utsedda | A-hus
Hoppa till innehållet

2011-07-07

Sveriges energieffektivaste småhus utsedda

A-hus Bright Living toppar listan med god marginal när 21 småhustillverkare jämfördes av Energimyndigheten.

Hållbar utveckling Väst och Passivhuscentrum Västra Götaland. Alla svenska tillverkare erbjöds att delta utan kostnad. Det i särklass effektivaste huset i översikten är A-hus Bright Living No 2, ett så kallat plusenergihus. Huset ger under ett år mer energi än det använder, tack vare solceller som ger el.

Peter Mossbrant, VD för A-hus och Derome Hus kommenterar resultatet av marknadsöversikten:
– Kraven för energianvändning i nybyggda småhus skärps hela tiden. Förra året kom EU-direktiv om att alla hus som byggs från årsskiftet 2020 ska måste vara nära nollenergihus. Med Bright Living är vi redan där och det känns väldigt roligt. Det visar att vi är på rätt väg i vårt arbete med att utveckla energieffektiva bostäder med god komfort och funktion.

Mossbrant fortsätter:
– Inom ramen för samarbetsprojektet One Tonne Life har familjen Lindell, en vanlig svensk familj, varit testpiloter och bott i vårt hus under ett halvår. Familjens klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp minskade med 80 % och boendekostnaderna med hela 2000 kr mycket tack vare det energieffektiva huset.

Jämför totalkostnaden – det tjänar du på i längden

I många fall ser vi bara investeringskostnaden, när vi ska köpa hus. Men energi- och underhållskostnaden är ofta över 50 % av den totala kostnaden under husets användningstid. Genom att göra en analys av livscykelkostnaden kan du även se driftskostnaden under hela ditt ägande. I ett längre perspektiv är det alltid lönsamt att bygga bra från början.

Marknadsöversikten hjälper husköpare

De effektivaste husen har klart lägre livscykelkostnad än leverantörernas standardhus. Marknadsöversikten hjälper husköpare att hitta företag som kan leverera monteringsfärdiga småhus.

Marknadsöversikten hittar du här: hallbarutvecklingvast.se/energieffektivahus

Produkten har lagts i kundvagnen