120426_Succé för A-husdagen | A-hus
Hoppa till innehållet

2012-04-26

Succé för A-husdagen

Stort tack till alla som förgyllde A-husdagen lördagen 21 april!

I lördags arrangerade vi A-husdagen på vår fabrik i Anneberg, utanför Kungsbacka. 1 200 glada besökare provade på våra olika aktiviteter. Många var nyfikna på att träffa våra säljare och gick en tur i vår husfabrik och sågverket. Barnen fick chansen att förvandlas till tigrar, prinsessor, kaniner m m med hjälp av vår duktiga ansiktsmålare. De byggde också fågelholkar, provsatt truckar och testade lyckan i fiskedammen. Något som engagerade både stora och små var det spännande ankracet. Många fyndade byggmaterial och diverse heminredning till bra priser. 

ansiktsmålning  truck

fågelholk  ankrace

Eftersom besökarna slogs om ett fint pris i vår poängpromenad, en Ipad 3, var frågorna kluriga. Grattis till våra vinnare:

1:a pris 12 rätt - Ipad 3
Madeleine Borgström, Fjärås.

2:a pris 11 rätt - Baden Baden stol
10 st hade 11 rätt och 3 st av dessa hade svarat 10000 mm på utslagsfrågan så vi har 3 st tvåor.
Lena Lanebäck, Kungsbacka
Viveca Ericson, Älvsåker  
Martin Tengfjord, Hindås

Närmast på utslagsfrågan - Kubbspel
Therese Granelli, Kungsbacka - svarade 10630 mm

Frågor och svar i poängpromenaden

Fråga 1:
På mindre än 100 år har Sveriges skogstillgångar fördubblats. Eftersom avverkningen är mindre än tillväxten fortsätter skogsvolymen att öka. Mer än hälften av Sveriges yta täcks av skog. Hur stor del av denna är barrskog (ca)?På mindre än 100 år har Sveriges skogstillgångar fördubblats. Eftersom avverkningen är mindre än tillväxten fortsätter skogsvolymen att öka. Mer än hälften av Sveriges yta täcks av skog. Hur stor del av denna är barrskog (ca)?
1: 63 % X: 75 % 2: 83 %
Rätt svar: 83 %

Fråga 2:
Trä är det byggnadsmaterial som har de äldsta traditionerna i vårt land. Eftersom trä används till en mängd byggnadsändamål är det viktigt att känna till hur trä beter sig under olika betingelser. Virkets materialegenskaper varierar mellan olika trädslag, men även inom samma trädslag är variationerna stora. Den största variationen finner man dock inom ett och samma träd, till exempel mellan olika höjder i trädet och mellan den mitten och ytterkanterna i trädet. Vad brukar man kalla det markerade området på bilden nedan?

 Splint
1: Märg X: Splint 2: Kärna
Rätt svar: Splint

Fråga 3:
Träpanel är tillsammans med rätt ytbehandling ett mycket bra material att använda som ytterbeklädnad på hus. När våra kunder väljer träpanel på sitt hus så levererar vi alltid träpanelen grundmålad från fabrik, vilket innebär att panelen har ett bra skydd mot solens UV-strålar, väder, vind, alger och mögelsporer. Detta innebär att panelen klarar sig bra till dess att färdigmålning kan ske, och att någon ytterligare grundmålning inte behöver utföras på byggplatsen. När man pratar om ytterpanelbrädor så finns det olika typer att välja mellan. Vad kallar man panelen som visas på bilden nedan?

 panel

1: Spontad ytterpanel X: Fjällpanel 2: Fasad falspanel
Rätt svar: Fasad falspanel

Fråga 4:
Trä kan användas till mycket. Bilden nedan visar Lisebergs berg och dalbana Balder som invigdes 2003. Liseberg byggdes upp och var en del av världsutställningen i Göteborg 1923 och redan då fanns det en berg och dalbana som också var byggd av trä. Denna berg och dalbana var kvar fram till 1987 då den revs. Hur många personer åkte med denna under de 65 år som bergbanan var i bruk?
1: 41 miljoner X: 35 miljoner 2: 52 miljoner
Rätt svar: 41 miljoner

Fråga 5:
Spikning är det vanligaste sättet att sammanfoga trä i ett bygge. Det finns en mängd olika spiktyper och kvaliteter. Skruv börjar också bli allt vanligare framförallt i bärande konstruktioner och när demonterbarheten är viktig. Vad kallar man spiken som finns på bilden nedan? 

 spik
1: Ringspik X: Kamspik 2: Ankarspik
Rätt svar: Ankarspik

Fråga 6:
Snytbaggen är en skadeinsekt som söker sig till färska hyggen där de ynglar av sig i stubbarna. När hyggena sedan planteras kan snytbaggen orsaka stora skador på nya plantor.
Vilken av dessa baggar är en snytbagge?

snytbagge
Rätt svar: Nummer 1

Fråga 7:
År 1886 levererade Fogelfors bruk den första byggsatsen till ett monteringsfärdigt hus till Gotland. 1907 kom den första katalogen med typhus ut. Det första försöket med ett blocksystem i form av hopspikade väggar gjordes 1919 till några villor som byggdes i Midsommarkransen i Stockholm. Under 1930 talet började det att ta fart med tillverkningen av trähus på fabrik. Hur många hus tillverkades på fabrik 1950?
1: ca 5000 st. X: ca 9000 st. 2: ca 12000 st.
Rätt svar: 12000 st

Fråga 8:
Dimensionen 25 x 38 mm användes ofta som takläkt, dvs. den läkt som tegelpannorna ligger på. När man talar i virkestermer så använder man både löpmeter och kubikmeter. Hur många löpmeter av ovanstående dimension får man ut av en kubikmeter?
1: 1666 lpm X: 1052 lpm 2: 1224 lpm
Rätt svar: 1052 lpm

Fråga 9:
Ett av A-hus populäraste hus är Vinga, ett enplanshus på 140 kvm boyta med en härlig rymd i vardagsrummet. Vinga ingick från början i en hus serie som kallades prismahus, mycket med tanke på att karaktären av dessa hus hade snedställda hörn. Förutom Vinga fanns även ett antal liknade husmodeller som ingick i denna serie, och som också hade namn från någon av Sveriges fyrar. Vilket av nedanstående fyrnamn var också en husmodell i A-hus katalog?
1: Nidingen X: Landsort 2: Leskär
Rätt svar: Nidingen

Fråga 10:
Namnet Vinga är ju taget från Vinga fyr som ligger i Göteborgs hamninlopp. Den nuvarande fyren byggdes stod klar 1890 och är 29 meter hög. Fyren var bemannad från 1841 då den första fyren på Vinga togs i bruk fram till 1974 då fyren automatiserades. En välkänd Göteborgare tillbringade stor del av sin uppväxt på Vinga då pappan var fyrmästare. Vem var denne Göteborgare?
1: Lasse Dahlqvist X: Sven Wollter 2: Evert Taube
Rätt svar: Evert Taube

Fråga 11:
1947 startade två unga bondsöner Bertil och Åke Ericsson det som senare skulle bli en av de största industrierna i Kungsbacka kommun nämligen A-hus. Från början så byggdes en såg och virke köptes in på rot för sågning och tillverkning av fisklådor. 1955 började man med monteringsfärdiga trähus och verksamheten expanderade. A-hus övertogs 1981 av Deromekoncernen där också verksamheten startades som sågverk 1947 av Karl Andersson, far och farfar till de nuvarande ägarna. A-hus ingår idag som en del i Derome Hus, där också A-hus Professional, Derome Mark & Bostad samt Varbergshus ingår. I koncernen i övrigt ingår Derome Timber med 3 st sågar, Derome Bioenergi, Derome Byggvaror & Träteknik samt Andersson Haus und Dach i Tyskland. Hur många personer är anställda i Deromekoncernen idag?
1: 650 st X: 750 st 2: 850 st
Rätt svar: ca 850 st anställda

Fråga 12:
Hela vår verksamhet är baserad på trä. Trä är klimatneutralt och bidrar till en hållbar miljö. Den råvara vi förädlar kommer från det uthålliga svenska skogsbruket där återplantering är ett krav. Tack vare att trä binder koldioxid, till skillnad från stål och betong, bidrar trähusbyggande i sig till en bättre miljö. Att bygga i trä är tio gånger miljövänligare än att bygga i betong.
Även våra små fåglar behöver bostäder, så därför finns det idag möjlighet för barnen att bygga en fågelholk och ta med sig hem och sätta upp på något lämpligt ställe. Bilden nedan visar en liten fågel som gärna bygger bo i holkar. Vad är det för en fågel?

 Entita
1: Svartmes X: Entita 2: Nötväcka
Rätt svar: Entita

Utslagsfråga:
Hur lång är den sammanlagda längden på virket i ”träkonstverket” som sitter på väggen? Ange längden i mm.
Rätt svar: 10610 mm

Tack igen till alla besökare och grattis till vinnarna!
 

Produkten har lagts i kundvagnen