120321_One Tonne Life-huset tävlade om Träpriset 2012 | A-hus
Hoppa till innehållet

2012-03-21

One Tonne Life-huset tävlade om Träpriset 2012

Sedan Svenskt Trä 1967 instiftade Träpriset för god arkitektur i trä, har priset vuxit i anseende och är nu ett av de mest åtråvärda i branschen.

I år hade juryn hela 225 förslag att ta ställning till, vilket var fler är någonsin. 

– Varje förslag har på sitt sätt överraskat och visat nya och spännande aspekter av användning av trä i byggandet. Men framför allt har varje projekt visat hur trä kan bidra till god modern arkitektur, säger Tina Wik, arkitekt och juryordförande för Träpriset.

A-hus ”Bright Living No 2”, också känt som One Tonne Life-huset, var ett av de tio nominerade bidragen som i förra veckan tävlade om den ärofyllda titeln. Huset är ritat av Wingårdh Arkitektkontor AB genom Gert och Karin Wingårdh.

– Det var en väldigt positiv dag i träindustrins tecken, med fokus på industriellt byggande i samklang med arkitektur. Det visar verkligen att Deromegruppen är på rätt väg, säger Susanne Ström, marknadschef för Deromegruppens A-hus, som närvarade vid prisceremonin.

Vann gjorde ”Skogssauna Tomtebo”, ritat av arkitektbyrån Meter. Byggnaden är en 600 kvadratmeter långsträckt kombination av badhus, bastu och gästrum, insprängt i skogsbrynet på Norrlandet utanför Gävle. Pristagaren ärades med den gyllene hästen och prissumman på 100 000 kronor.

Fakta om Träpriset
Träpriset är en av Sveriges största arkitekttävlingar och delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar tiden vi lever i. 2012 korades den elfte träpristagaren sedan starten 1967. Träpriset är instiftat av Svenskt Trä, en verksamhet inom Skogsindustrierna. I årets jury satt arkitekterna Tina Wik (ordförande), Ulf Janson, Petra Petersson, Anders Svensson samt civilingenjören Jan Lagerström.

Läs mer om priset och om vårt bidrag.

Produkten har lagts i kundvagnen