140225_Need4B invigt | A-hus
Hoppa till innehållet

2014-02-25

Nytt energiprojekt startat - Need4B invigt

Stefan Attefall invigde vårt nya energieffektiva hus Solgläntan i projektet Need4B.

A-hus fortsätter att leverera klimatsmarta och väldesignade hus. Med One Tonne Life-huset riktade A-hus tillsammans med Volvo Car Group och Vattenfall fokus på en klimatsmart livsstil. I samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut levererar A-hus nu ytterligare en energieffektiv hustyp - Villa Solgläntan.

Det första exemplaret av den klimatsmarta trävillan kommer att fungera som ett forskningscentrum för framtidens boende. ”Villa Solgläntan har fötts genom ett EU-projekt som går ut på att ta fram verktygen för att fler ska kunna bygga och bo energisnålt”, berättar Anders Carlsson, Teknisk chef på A-hus. ”Tillsammans med SP kommer vi att kunna bidra till förbättrade byggtekniska och energieffektiva lösningar för framtidens boende – både inom Sverige och för övriga Europa”.

A-hus är föregångare inom småhusbranschen med sitt engagemang i energieffektivt boende med fokus på design, kvalitet och komfort. Villa Solgläntan har ett effektivt klimatskal och med genomtänkta lösningar* kan husets ägare räkna med att energiförbrukningen för uppvärmning kommer att vara under 20 kWh/kvm/år. Det handlar om en energibesparing på över 60 procent jämfört med en nybyggd villa enligt rådande energikrav.

”Villan är framtagen med målsättningen att öppna dörren för fler som vill leva smart – både ekonomiskt och klimatmässigt – utan att göra avkall på design och den bekvämlighet som förväntas av ett nytt boende”, poängterar Susanne Ström, Marknadschef för A-hus. ”Huset byggs inte enbart för forskningssyfte, utan finns redan i A-hus ordinarie sortiment. Priset för ett färdigbyggt hus ligger på strax under 2 500 000 kronor och därtill kan ytterligare energibesparande val göras. Köparen kan räkna med de senaste och mest avancerade energieffektiva lösningarna som finns idag – framtagna av Sveriges elit på området”.

Under de följande två åren kommer Sverige och övriga Europa att få ta del av de mätningar och tester som skall utföras i Villa Solgläntan på SP området i Borås. Med hjälp av en simuleringsfamilj i huset kommer resultaten att gynna framtidens boende och vara vägledande för hur vi kan leva och bo klimatsmart – redan nu och i framtiden. Projektet fick nyligen stor uppmärksamhet när forskningsvillan invigdes av bostadsminister Stefan Attefall. När simuleringsfamiljen Grankvist flyttade in i Sveriges just nu mest övervakade energieffektiva villa, gav bostadsministern en hjälpande hand med flyttlådorna.


* Om man väljer att bygga huset med farstu och ett värmesystem bestående av markvärmepump, FTX-aggregat samt solceller. Beräknat av SP i Borås.

Läs mer om Villa Solgläntan i vår broschyr här.

Besök A-hus Pressrum.

Titta mer på Villa Solgläntan.

Produkten har lagts i kundvagnen