110315_Den klimatsmarta villan | A-hus
Hoppa till innehållet

2011-03-15

Klimatsmarta villa vid Svenska Mässan

Välkommen in i framtidens livsstil! Idag tisdagen den 15 mars öppnas dörren till framtidens hållbara boende.

Klockan 11.30 inviger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén den klimatneutrala enfamiljsvillan, som kan skapa mer energi än den förbrukar.

Visningshuset är ritat av Gert Wingårdh, som medverkar vid invigningen, tillsammans med Svenska Mässans VD Carin Kindbom och representanter för A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar, som samarbetar i projektet “One Tonne Life”.

Carin Kindbom ser huset som en tillgång för Svenska Mässan och för flera kommande fack- och publikevenemang.
– Det är ett nytt och spännande grepp för att göra miljövisionerna konkreta och ett bra exempel på att tänka ”utanför ramarna”, säger hon.
– Vi är stolta och glada över att kunna visa huset för våra besökare och för alla andra intresserade. Jag tycker verkligen alla göteborgare ska ta chansen att komma hit och titta!

Trävillan, som står vid Svenska Mässans sydöstra hörn mittemot Liseberg, är en del i ”One Tonne Life”-projektet, ett branschöverskridande samarbete med målsättningen att med nya produkter, tekniska lösningar och kunskap kunna minska utsläppet av koldioxid från ett vanligt svenskt hushåll. Idag släpper vi ut cirka sju ton per person och år, på sikt måste vi ned till ett ton.
Ett tvillinghus till den klimatsmarta Göteborgsvillan har byggts i Hässelby, utanför Stockholm. Här har en barnfamilj flyttat in och ska försöka leva ett ”one tonne life”.

Med huset vill initiativtagarna A-hus, Volvo Personvagnar och Vattenfall visa hur förändrad livsstil kan minska växthuseffekten och dessutom skapa pluseffekter, d v s bidra till energiproduktionen!
Solfångare ger varmvatten och den lilla uppvärmning det täta huset kräver. Solceller alstrar hushållsel och laddar en elbil, Volvo C30, som finns i garaget.
När solen inte skiner ska huset kunna ta emot el utifrån. Medan det överskott solcellerna ger ska föras ut i elnätet, och på så sätt komma andra till del.

Villan kommer under veckan att ha öppet för besökare på Energiutblick som pågår på Svenska Mässan för att lagom till helgen öppna dörren för allmänheten. T o m september månad kommer den nyfikne kunna besöka huset som är bemannat sju dagar i veckan.

Läs mer om vårt Bright Living-hus

Produkten har lagts i kundvagnen