140514_De väljer en klimatsmart livsstil | A-hus
Hoppa till innehållet

2014-05-14

De väljer en klimatsmart livsstil efter One Tonne Life-projektet

Tre år efter att ”One Tonne Life” avslutades har det banbrytande pilotprojektet inspirerat allt fler att välja produkter som möjliggör en klimatsmart livsstil.

 Nu har familjen Jogensjö flyttat in i det hus som var centrum för projektet ”One Tonne Life” och njuter av ett komfortabelt och koldioxidsnålt familjeliv.

– Att ta hänsyn till miljön i vardagen har alltid varit en självklarhet för oss. Men vi har ändå blivit positivt överraskade över hur enkelt och bekvämt ett klimatsmart liv är om man kombinerar sitt eget engagemang med den senaste tekniken, säger Tina Jogensjö, till vardags kreativ producent på Unicef.

”One Tonne Life” fick stor medial och publik uppmärksamhet under 2010 och 2011. I projektet var vi med och skapade ett klimatsmart hushåll för testfamiljen Lindell tillsammans med Vattenfall och Volvo Personvagnar och våra partners ICA och Siemens. Under testperioden sänkte Lindells sina utsläpp från normala 7,3 ton koldioxid per år och person till 1,5 ton.

– Vi följde nyfiket ”One Tonne Life” i media. Lindells 80-procentiga sänkning visade att man kan komma väldigt långt med rätt motivation, kunskap och teknik. Vi uppskattar att våra koldioxidutsläpp i dag är ungefär hälften av en svensk genomsnittsfamiljs utsläpp, men utan att pruta på livskvaliteten, säger Tina Jogensjö.

Kärlek vid första ögonkastet
Familjen Jogensjö föll genast för den stilrena arkitekturen, rymden och den ljusa interiören i huset. Den energismarta livsstilen har varit i fokus sedan flyttlasset gick från lägenheten i Stockholms innerstad till den 155 kvadratmeter stora ”One Tonne Life” villan, som tagits fram av oss och ritats av Gert Wingårdh.

– Vi kan leva ett helt vanligt förortsliv i villa, med bonusen att det är Sveriges mest klimatsmarta hus, säger Tina.

Vattenfalls webbaserade elmätare ”EnergyWatch” och företagets smarta eluttag, ”Smart Plugs” ger familjen kontroll över sin elförbrukning. Överskottet från husets 95 kvadratmeter stora solcellspaneler på fasad och tak säljs till familjens elleverantör.

– Huset är ju suveränt energisnålt byggt redan från början. Men att kunna mäta sin elförbrukning i realtid ger extra motivation att hitta områden där man kan spara lite till. Vi har till exempel upptäckt att Jon, som är den som annars bruka jaga på mig och Nils, duschar alldeles för länge, säger Tina Jogensjö med ett skratt. Det är tur att vi även har solfångare på garagetaket som ger varmvatten.

A-hus – ledande på klimatsmart boende
För oss, Vattenfall och Volvo Cars har erfarenheterna från ”One Tonne Life” bidragit med ny inspiration och motivation i utvecklingen av nya produkter. Vi är idag ledande inom utveckling av klimatsmart boende med fokus på design och komfort.

– Våra villor kommer med en standard som är bättre än rådande energikrav, oavsett om de har en modern arkitektur eller ett traditionellt snitt. Med ”One Tonne Life” driver vi utvecklingen av energieffektivt boende ytterligare steg framåt och samtidigt sprider vi kunskap om ett klimatsmart beteende, säger Susanne Ström, Marknadschef för A-hus.

Se filmen om pilotprojektet som blivit verklighet. Nu lever familjen Jogensjö ett exceptionellt koldioxidsnålt familjeliv i ”One Tonne Life” villan. Titta här.
Läs mer om ”One Tonne Life” på onetonnelife.se onetonnelife.com
Läs hela nyheten och b
esök A-hus pressrum


 
 

 

Produkten har lagts i kundvagnen