Trädgårdstips & tomtplanering | A-hus
Hoppa till innehållet

Trädgårdstips för att skapa ditt egna paradis

Glöm inte att göra en tomtplanering.

Alla drömmer vi om den där prunkande trädgården och gräset som är grönare på andra sidan. Vår ambition här sträcker sig dock till att bjuda på några grundläggande trädgårdsråd. Eller kanske bara så ett frö.

Planera en solskenshistoria
Det första du bör göra när du har blivit med tomt är att tänka igenom hur huset skall placeras. Det är viktigt med tanke på solen, gator, uteplatser, garage, höjdskillnader med mera. En grundregel är att placera huset i läget norr – öster, så att du får så stor yta som möjligt i söder – väster. Ofta blir detta rena solskenshistorien. Vill du veta mer om tomtplanering, klicka här.

Önskelista till tomten
Det är också bra att i ett tidigt skede göra en önskelista för tomten. Skall du ha häck? Murar? Kanske ett växthus? Eget morotsland? Gungställning till barnen? Några fruktträd? Det är mycket att tänka på (då har vi inte ens berört trädgårdsbelysning!).

Entrén är ett kapitel för sig. Ett sätt att få den välkomnande är att satsa på en stenbelagd gång, en vacker ytterdörr och några omsorgsfullt utvalda växter. För att få den där riktigt lummiga känslan kan du välja att plantera syrenhortensia som blommar på sensommaren till långt in på hösten.

Undvik kort när det är torrt
Sedan är det dags för gräsmattan. Det finns avhandlingar om hur du lyckas med den. Vi har kokat ned allt till några punkter som du och din gräsmatta klarar sig länge på:

 • Bästa tidpunkterna för att anlägga en gräsmatta är vår och höst. Oavsett vilket är förarbetet a och o.
 • En nyanlagd gräsmatta skall vattnas ofta och lite åt gången. När den har vuxit upp kan du göra tvärtom, vattna mer sällan men desto rikligare.
 • Använd ofta och gärna gödsel.
 • Klippas bör gräset också, helst regelbundet under hela säsongen men undvik att klippa det kort när det är torrt (3-4 cm är lagom längd).
   

Oavsett hur du väljer att göra med ditt framtida trädgårdsparadis har vi sparat vårt bästa råd till sist: investera i en riktigt bra trädgårdsbok (några hittar du här nedan).

Fem boktips för prunkande trädgårdar.

 • Idébok för din trädgård (2006). ISBN: 91-552-1199-2
 • Första trädgården (2005). ISBN: 91-27-35563-2
 • Den lilla trädgården (2003). ISBN: 91-37-12071-9
 • Allt om trädgård (2005). ISBN: 91-27-35533-0
 • Att planera och anlägga trädgård (2006). ISBN: 91-631-9587-9

 

 

lavendell.jpg

Produkten har lagts i kundvagnen