Pettersson-Andersson | A-hus
Hoppa till innehållet
FAMILJEN: Mamma Eleonore, pappa Patrik, sonen Isak och dottern Isabelle
ORT: Mjölby

HUSTYP: Villa Lindö
ANTAL RUM: 6 rum och kök
BOYTA: 162,4 kvm

Familjen som hittade känslan av landet nära stan

I området Sörby utanför Mjölby, på Lantmätargatan, lyser det ett varmt sken från det rymliga vardagsrummet och köket. Utanför det vita villa Lindö står en trampbil som precis fått överges när det förväntade regnet började falla. 5-åriga Isak Andersson sitter nu på golvet i vardagsrummet tillsammans med sin mamma Eleonore och lillasyster Isabelle och leker med en lastbil i plast.

- Vi trivs väldigt bra här. Vi åkte nog runt och tittade på mellan 25 och 30 begagnade hus innan vi valde att bygga det här huset istället, säger Eleonore Pettersson.

Sökte mer yta och plats för lek

Familjen Andersson-Pettersson lät A-hus bygga ett villa Lindö för två år sedan i bostadsområdet Sörby som sakta men säkert växer sig större, söder om Mjölby centrum. Eleonore och sambon Patrik längtade efter mer yta och en trädgård att pyssla i och där barnen kunde leka.

- Vi var först inne på att bygga ett villa Hasseludden, men så föll vi verkligen för planlösningen i det här huset när vi hittade det. Det var rätt antal rum och bra storlek.

Paret tycker att en av de viktigaste bitarna av husbyggnationsprocessen var att de fick vara med och bestämma mycket själva. De bytte till exempel plats på garderoben och badrummet och justerade planlösningen lite för att den skulle passa perfekt för just deras behov, men höll sig ändå inom huskroppens väggar.

- Vi hade väldigt bra kontakt med vår säljare. Han var hjälpsam och fick oss att känna oss trygga. Säljarens attityd spelar faktiskt en stor roll, säger Eleonore.

Valde att göra lite själva

För att spara lite pengar och vara mer delaktiga i byggnationen bestämde familjen att de skulle sköta målningen och tapetseringen själva, eftersom Patriks pappa arbetar som målare.

I villa Lindö finns ett stort rum rakt fram från entrén, där både kök och vardagsrum samsas i en öppen yta med ryggåstak och stora fönster som skapar en ljus och rymlig atmosfär. Köket delas av från vardagsrummet med en bardisk och centrerat mot ytterväggen står en braskamin.

- Vi visste att vi verkligen ville ha högt i tak, så det fick det bli. Sedan fungerar den här bardisken väldigt bra, säger Eleonore samtidigt som hon häller upp rykande varmt kaffe i en termos. Vi blev tipsade om att det är perfekt för läxläsning när barnen blir större. Och nu passar det bra när vi har gäster. Man känner sig aldrig utanför när man står här, köket är liksom hjärtat i huset.

Tips till andra med bygga hus-tankar

När vi frågar Eleonore vad hon skulle vilja ge för tips till dem som går i hustankar just nu lyfter hon fram att man behöver tänka ett steg längre, redan från början.

- Det är bra att ha möblerat huset i tankarna redan när man bestämmer sig för vilket hus man ska ha. För när du väl ska bestämma var ljusknappar och vägguttag ska sitta måste du veta var möblerna ska stå, vilket kanske inte är så lätt alltid.

Eleonore berättar vidare att det även hade varit bra att se till att sätta OSB-skivor på alla innerväggar, alltså se till att de är förstärkta och klarar av tyngre hyllor och tv-apparater, istället för bara göra det här och var. En annan smart detalj som hon lyfter fram är en låda som är inbyggd i skåpsockeln, under spisen. Där förvarar hon plåtar bland annat och sparar plats i de övriga lådorna.

- Det är en jättesmart lösning! Det är även barnens favoritplats att gömma grejer på. Hittar man inte nycklarna, telefonen eller något annat kan man alltid titta här, säger Eleonore och trycker till sockeln med foten så att lådan öppnas.

Som på landet, men nära stan'

Utanför de stora glasfönstren smattrar regnet på rutorna. Familjen Andersson-Pettersson bor precis i utkanten av bostadsområdet och än så länge har inga fler hus byggts framför dem.

- Vi tänkte först att vi skulle bo på landet men när vi hittade den här tomten kändes det ändå bra. Och så är det ju faktiskt trevligt med grannar. Det är skönt att Isak har kompisar här i samma ålder och att de kan leka på cykelvägarna eller i lekparken utan att vi behöver oroa oss. Och här är ju lite som på landet, fast nära stan’. Det brukar till exempel gå en rådjursfamilj här på andra sidan gatan som vi brukar spana på, säger Eleonore och skrattar lite.

Produkten har lagts i kundvagnen