Nilsen-Götesson | A-hus
Hoppa till innehållet
FAMILJEN: Bengt Nilsen, Anna Götesson, katten Vincent
ORT: Säve
HUSTYP: Kundanpassat 2-planshus
FLYTTADE IN: Oktober 2008
FRITIDSINTRESSEN: Handla snygga möbler på loppis, 60-talsstil gör sig bra mot den ljusa inredningen.

"Vi har fått mycket hus för pengarna"

Bengt Nilsen och Anna Götesson är inte de som lämnar någonting åt slumpen. Det var grundliga efterforskningar och jämförelser som gällde innan de bestämde sig för vem de ville köpa hus av.

– När vi dök upp första gången hos A-hus hade vi med oss en diger lista med frågor vi ville ha besvarade. Andra gången kom vi med en ny hög med frågor. Man skulle nog kunna säga att vi är lite av kontrollfreak båda två, säger Anna.

Som hämtat ur en Astrid Lindgren-film

Natursceneriet uppe på Skändlaberget skulle kunna vara hämtat ur vilken Astrid Lindgren-film som helst. Här betar hästar under träden på vildvuxna ängar och strax nedanför breder en böljande utsikt av lummiga skogar ut sig. Det gräddvita huset ramas in av en gammal stenmur på baksidan mot skogen och ett charmigt gärdsgårdsstaket de själva byggt.
– Det här området räknas som kulturmiljö, det är något vi gärna vill ta vara på. Det blir en intressant kontrast med det moderna huset mot den här gamla miljön, säger Bengt.

Var får man mest för pengarna?

Bengt och Anna lade ned mycket jobb i jakten på det rätta huset. För att känna efter vilken typ av hus de ville ha och var man fick mest för pengarna, blev det många husvisningar, en del budgivningar på begagnat och kontakter med ett flertal husleverantörer. Eftersom tomten var dyr var det viktigt att få ett hus med bra standard till bra pris.
– Vi lusläste alla kataloger som fanns. Efter alla jämförelser och beräkningar tyckte vi A-hus var prisvärda och seriösa. De hade bra standard och tillval till schyssta priser, säger Anna.

Svårt att välja bland alla tillval

Båda ville satsa på rejäla utrymmen för kommande behov i sitt allra första hus. Att få mycket ljus var viktigt, därför blev den här planlösningen perfekt. Dispositionen av husets ytor imponerade också på Bengt.
– Utrymmena är optimerade, det har de lyckats med jättebra. Här har man verkligen tänkt till, tycker han. När det gällde tillvalen fanns det mycket de var sugna på.
– En fönsterdörr i köket gör det smidigt att komma ut i eftermiddagssolen på altanen som vi ska bygga. Liggande panel är både gammaldags och modernt, det ger extra karaktär. Centraldammsugaren har vi inte ångrat, den är lätthanterad, tyst och sprider ingen dammsugarlukt, berättar Anna.

Gjorde en del av jobbet själva

Bengt och Anna valde att fixa en hel del själva, som till exempel spackling och målning av väggarna inomhus. Trägolv, vitvaror, braskamin, kakel och fasadmålning var också sådant de ordnade på egen hand. – A-hus lovade oss det bästa hantverkarlaget. Förutom att de var duktiga var de tillmötesgående och flexibla – mindre justeringar kunde vi ta på plats med dem, det var aldrig några problem, tycker Anna och Bengt nickar.
– Vi tycker att kontakten med A-hus fungerade väldigt bra. Säljaren var vår första kontakt, sedan lämnade han över till byggledaren som alltid var tillgänglig.

"Förmodligen var vi rätt jobbiga"

– Även om vi hade stort förtroende för A-hus var vi ganska påstridiga och säkert rätt jobbiga, allting checkade vi i minsta detalj. Vi hade läst skräckhistorier om folk som släppt kontrollen i sådana här situationer, där allt barkat iväg. Det är mycket som kan bli fel när det handlar om så många detaljer i ett hus, menar Bengt och Anna småler.
– Tur att de hade tålamod med oss, vi skrattade faktiskt allihop för vi insåg att vi var väl nitiska. Hade vi haft barn hade vi nog inte orkat hålla på så där. Det var i alla fall en rolig resa.

Produkten har lagts i kundvagnen