Karlsson-Gunnarsson | A-hus
Hoppa till innehållet
  FAMILJEN: Pappa Christian Karlsson, mamma Maria Gunarsson och döttrarna Lovise 1,5 vecka, Eline 2,5 år och Linnéa. HUSTYP: Kundanpassat 1,5-planshus
ANTAL RUM: 6 rum och kök
BOYTA: 149 kvm

Det här huset lämnar vi aldrig

Maria och Christian gjorde en långsiktig investering när de valde sitt nya hem från A-hus. Här tänker de stanna – under resten av sina liv. – Jag har redan tittat på möjligheten att bygga ramp för rullstol vid entrén om det skulle behövas när vi blir gamla. Då kan ovanvåningen bli barnbarnens när de är på besök, säger Maria och skrattar.

Inte alls inne på att köpa hus

De var inte alls inne på att köpa hus. Tvärtom. Precis färdiga med en omfattande renovering av sin nya bostadsrätt såg de fram emot att slå sig till ro med sina två små döttrar. Tills de råkade se tomten på Harestorpsvägen i Åsa.
– Vi skulle bara hänga med några vänner som skulle titta på tomten. Den var inget för dem. Men vi blev störtförtjusta, här måste vi helt enkelt bara bo. Sen sålde vi lägenheten för en bra peng. En husvagn på tomten fick bli vårt provisoriska hem tills vårt hus var klart, berättar Christian.

Hembakade bullar och prinsessglamour

Det lantliga lugnet här ute är totalt. Vidsträckta ängar omger huset med ett enda grannhus inom synhåll. Christian och hans pappa Kent har jobbat sedan gryningen med att lägga tak på den gigantiska uteplatsen på baksidan. Inne i husets kök puttrar kaffet välkomnande. Maria dukar fram hembakade bullar och kakor till hela familjen med lilla trötta Eline hängandes i byxbenet. Med huvudet högt i full prinsessmundering sveper storasyster nedför trappan. Lila långklänning, krona och silverskor, här är det hela glamourkittet som gäller. Inne i stora sovrummet sover familjens nytillskott Lovisa, bara 1,5 vecka gammal.

Vem ska man lita på?

Det här med att välja husleverantör var i första taget inte alldeles lätt. Som noviser på husbygge, kände både Maria och Christian att många företag var lite luriga som lockade med orealistiska priser. Men så hittade Maria huset från A-hus på nätet. Ett genuint trähus med gammaldags hantverkarkänsla, precis vad de var ute efter.
– Här fanns rejäla och luftiga ytor och en övervåning till barnen, säger Maria som själv minns sin eviga önskan från barndomsåren om en egen övervåning. Idag är de båda glada över sitt val.
– Vi kände oss lugna och trygga med A-hus säljare och huset blev precis som vi tänkt, säger Christian.

Smart planlösning och rätt tillval ökar hemtrivseln

I det ljusa vardagsrummet som blivit Marias favorittillhåll visar hon braskaminen – familjens vackraste tillval.
– Den har vi redan haft mycket glädje av, den ger extra atmosfär till rummet. Vi valde också till centraldammsugare och takkupa, takkupan gör verkligen mycket för ljuset på ovanvåningen, säger Maria som tycker att de fått mycket hus för pengarna. Mest nöjda är de med den genomtänkta planlösningen med sovrum, wc och tvättrum samlade i en del av huset, avskilda från vardagsrum och kök. Groventrén till tvättrummet skulle de inte vilja vara utan, den används flitigt av hela familjen. När det gäller köket var Maria först lite oroad över att det bara fanns arbetsyta på en sida.
– Fast det har ju visat sig fungera jättebra, vi kan lätt vara två här och pyssla i köket, säger Maria och sveper med handen över arbetsbänken under fönstret.

Med skickliga hantverkare sover man gott

Christian och pappa Kent bryter upp från kaffepausen och ger sig ut i solen igen. En del jobb finns kvar att ta tag i utvändigt. Det ljusgrå huset ska få en andra omgång färg och barnen väntar på en egen lekstuga i trädgården. Trots att Christian är en händig kille tycker han det var skönt att kunna lämna allt det invändiga arbetet till A-hus.
– Hantverkarna var otroligt skickliga och engagerade. Vi hade inte en tanke på att lägga oss i. Flera av dem kom med värdefulla tips och förfrågningar om sådant som vi själva inte tänkt på. Tack vare det byggde vi till exempel aldrig in braskaminens skorsten som går upp genom Linnéas sovrum på ovanvåningen. Den är ju faktiskt snygg och fungerar dessutom som värmeelement, säger Christian. Nu är det dags att bryta den lantliga tystnaden med lite hamrande på verandan. Blir det inte väldigt tyst och ensligt i längden? Tvärtom, tycker Christian.
– Det är fantastiskt. Alla borde få bo så här, då hade folk mått mycket bättre. Själva kommer vi aldrig lämna huset härute!

Produkten har lagts i kundvagnen