Familjen Bäckman | A-hus
Hoppa till innehållet
FAMILJEN: Jan och Margeret Bäckman.
ORT: Stavsjö
HUSTYP: Kundanpassat 1-planshus
ANTAL RUM: 6 rum och kök
BOYTA: 122 kvm

Efter tre hus vet man hur man vill bo

Jan och Margaret Bäckman har tre barn som är utflugna sedan länge. När de skulle skaffa nytt boende ville de hellre köpa ett hus än en lägenhet eftersom tomt och trädgård var viktigt för dem. Huset skulle inte vara alltför stort, men ändå ljust och luftigt med mysigt vardagsrum och kök. Villa Stjärnfors visade sig på många sätt vara alldeles rätt för dem.

Fördel att slippa trappor

– Det här var vårt fjärde hus, då vet man hur man vill bo, säger Jan och Margaret. Basichuset hade både rätt storlek och rätt pris. Att det var ett enplanshus såg de som en fördel eftersom de ville slippa trappor. Planlösningen avgjorde till stor del deras val.
– Den passade tomten och huset kändes ljust och luftigt. I det här huset slipper vi också att tänka på att bygga om, byta tak osv. Allt är färdigt. Om tio år kanske vi byter tvättmaskin och diskmaskin, säger Jan.

Lagom stort med plats för barn och barnbarn

Det grå vinkelhuset med vita knutar ligger på en höjd alldeles intill bergiga Kolmårdsskogen, ett plus för det naturintresserade paret Bäckman. Här finns möjligheter att plocka svamp bara fem meter från tomten och gott om promenadvänliga stigar. Jan och Margaret som egentligen ville ha ett tegelhus har kommit underfund med att det ändå är snyggt med trä och är nöjda med sin åskgrå färg. Inne i huset har de inrett de mindre sovrummen med dubbelsängar och förvandlat klädkammaren till ett extra badrum, så att barnen och barnbarnen kan komma och bo utan problem. Allrummet använder Margaret som syateljé, hon driver egen firma där hon säljer barnkläder via internet. Ett trivsamt och smidigt boende som de båda ser det.

Utmärkte sig med sin proffsighet

För att ringa in vilket hus de skulle köpa, åkte de runt till visningar hos olika husfabrikanter. De tycker att nuförtiden är det mycket enklare att leta hus, internet ger den bekväma möjligheten att sitta hemma i lugn och ro och titta på hus, ritningar och skisser. Det var så de hittade sitt hus från A-hus, ett företag de också hört gott om genom några arbetskamrater som köpt sina hus där.
– Vi fick direkt ett gott intryck av A-hus. Här var försäljaren tydlig och presenterade allt på ett bra sätt. Basic-konceptet var lätt att förstå. De jobbade hårt från början till slut med att få huset färdigt till utsatt datum då vi ville flytta in, berättar Jan.

Man vill kunna lita på hantverkarna

Totalentreprenad på huset var det som gällde, båda tyckte det var skönt att ha allt färdigt när de flyttade in.
– Vi litade på hantverkarna, vi märkte genast till vår lättnad att det var erfaret folk vi hade att göra med. En bra dialog fanns hela tiden med snickaren. Besiktningsmannen bekräftade vårt intryck, han hittade inga skavanker förutom någon enstaka list som saknades i köket, säger Jan.

Nöjda med mycket

– Mest nöjda är vi med planlösningen. Hela huset ger ett rymligt och luftigt intryck vilket förstärks av fönstren som går ned till golvet i altandörrarna. Vi gillar också vinkeln som gör mycket av charmen med huset. De låga fönstren i köket känns finare än vanliga, de ligger mot väster så det är gott om ljusinsläpp. Det vackra ryggåstaket och braskaminen gör mycket för känslan. Vårt tillbyggda uterum i vinkeln har vi mycket nytta av, även vintertid. Då ställer vi in våra olivträd och bougainvillea där, säger Jan som verkar väldigt nöjd med det mesta i sitt hus. Och det är väl som han och Margaret säger – fjärde gången man köper hus vet man vad man vill ha.

Produkten har lagts i kundvagnen