7 tips för ett trivsamt kök

Känn in rummet

Vad får dig att trivas i ett kök? Innan du ens börjar fundera på skåp och lådor är det minst lika viktigt att planera köket efter hur du rör dig i rummet, hur det naturliga ljuset faller in och hur social din matlagning är.


Våra arkitekter har tagit med detta i beräkningen när de ritat husen. Men självklart hjälper de till att göra justeringar efter just dina önskemål.
Har ni ofta gäster? Då vill du förmodligen ha saker som spis och beredningsytor placerade så att du kan stå vänd mot gästerna när du arbetar.
Har köket fönster? Fundera då kring hur du utnyttjar denna naturliga ljuskälla på bästa sätt. Har du fin utsikt, så kanske det är här du vill stå och drömma dig bort när du diskar.

 

Fundera över dina förvaringsbehov

Idag behöver du inte längre tänka att överskåp är den enda lösningen för att lösa ditt förvaringsbehov. Fundera över om du kan ersätta överskåpen med utdragbara lådor. De sväljer mycket och de är dessutom oslagbara när det gäller tillgänglighet. Med dessa kommer du utnyttja dina förvaringsutrymmen maximalt och slipper saker som bortglömda står och dammar längst in i ett överskåp.


På köpet får du också extra ljus och rymd i ditt kök, när väggytor över köksbänk och diskho blir fria från skåpmoduler.   

 

Experimentera med färg- och materialval

Varje tidsperiod har sina stilideal och förr eller senare känns alla val daterade. Men låt inte det begränsa dig till att välja enbart neutrala ytskikt. Börja gärna med en neutral bas men var sen inte rädd för att följa nuvarande trender i färg och materialval. För det går trots allt att förändra även i ett kök utan att bygga helt nytt.


En ny bänkskiva, fläktkåpa eller nytt stänkskydd kan göra mycket för att uppdatera stilen på ditt kök den dagen du tröttnat och vill göra om.

 

Bänkskivan sätter tonen

Bänkskivan ska inte bara förhöja utseendet på ditt kök. Det är kanske framför allt en av de ytor du använder mest. Frågan är bara hur du använder den?
Bakar du ofta, används den mest som serveringsyta eller har du ofta barnen med i köket?

 

Vill du att bänkskivan ska vara den starkast lysande stjärnan i ditt kök kanske du ska satsa lite mer, vet du med dig att du vill byta emellanåt är det lämpligare med en billigare. Tänk också på att vissa material kräver en del underhåll för att behålla sin lyster i det långa loppet.

 

Bänkskivan sätter också tonen för stilen på köket. Ska den bidra till ett minimalistiskt intryck, ge en varm och ombonad känsla eller smälta in med övrig inredning? Ta god tid på dig innan du tar ett beslut.

Drömmer du om en köksö?

Börja med att fundera över vilken funktion du vill att din köksö ska fylla. Och hur stor den ska vara för att fylla behoven.


Ska du ha alla funktioner, som vask och spis, eller ska den främst vara en arbetsyta och serveringsbord? Eller vill du kanske skapa en social yta för skönt kökshäng, eller till och med ersätta matbordet?


Försök att ha tydliga svar på dessa frågor innan du bestämmer dig.

Eftersträva enkelhet

För att du ska utnyttja kökets fulla potential ska det också vara enkelt att använda. Alltför svåråtkomliga förvaringsytor blir lätt en avstjälpningsplats eller används i värsta fall inte alls.


Planera din källsortering på ett sätt som gör den enkel och överskådlig att använda. Då är det också större chans att hela familjen engagerar sig i sorteringen. 

Bänkskivan ska inte bara förhöja utseendet på ditt kök. Det är kanske framför allt en av de ytor du använder mest. Frågan är bara hur du använder den?

Nya innovativa kökslösningar

Ibland finns det anledning att tänka nytt. Och det finns faktiskt lösningar och funktioner som du kanske inte ens kände till sen tidigare.

 

Det finns till exempel specialdesignade förvaringslådor som hjälper till att öka livslängden på bröd, frukt och grönsaker. Och visste du att det finns höj- och sänkbara väggskåp? Eller en flexibel diskho med specialanpassad rensskål och löstagbar avrinningsyta?

Hållbara kök för nästa generation

Marbodal bygger kök med plats för livet. De delar vår vision om att tänka långsiktigt och hållbart, därför har vi valt att samarbeta med Marbodal för våra kök. Ett samarbete som funnits sen många år tillbaka.

 

Marbodal strävar efter att deras kök ska vara lika aktuella idag som de är hållbara för nästa generation och att tänka hållbart när de utvecklar, designar och bygger sina kök.

 

Marbodals köksstommar och flertalet av deras luckor och laminatbänkskivor är Svanenmärkta. Vilket är bra för dig, oss och nästa generation.