Lönsamt tänka efter före

Du kan spara mycket jobb och tiotusentals kronor, med en noggrann planering från början. Då kan det vara bra att visualisera vardagen i det nya huset. Att du tänker dig in i hur du kommer att röra dig i ditt nya hem, vad du gör i de olika rummen och vilka behov av elektricitet som därmed kan tänkas finnas. Fundera över hur inredningen kommer att se ut, vill du ha en bokhylla, en garderob eller ett vitrinskåp som kräver ljus? Och var kommer dimmer och högtalare att monteras?

Praktiskt och snyggt med spotlights

I dag väljer nästan alla kunder spotlights i badrum och kök, samt i trapphuset om det är ett tvåplanshus. Den sortens belysning passar utmärkt även i allrum och vardagsrum. Spotlights i fönstersmygarna istället för fönsterlampor ger ett behagligt och fint ljus, mer yta och ett mer stilrent intryck.
 
Till innerbelysningen är det en stor fördel med automatisk tidsstyrd funktion. Då släcks varje lampa automatiskt vid läggdags och är du bortrest kan belysningen tändas och släckas vid bestämda klockslag. På det sättet signalerar du att huset är bebott. 
 

Glöm inte bort elen utomhus

Ett astronomiskt ur som reglerar ytterbelysningen kan vara bra, för att undvika att huset ser tomt ut. Det astronomiska uret styrs av solens upp- och nedgång, vilket även gör att du alltid kommer hem till ett upplyst hem. 
 
Det är nästan alltid användbart med eluttag på husets utsida, till exempel om du vill koppla in en ljusslinga över altanen eller planerar för markiser. Det kan även vara lämpligt med ett uttag till din robotgräsklippare.