Familjen Strid sökte närheten till naturen på Ekängen

Strax utanför Linköping växer området Ekängen allt större. Här ligger sommarstugor, röda lador och nybyggda villor sida vid sida bland öppna slätter, nära sjön Roxens strand.

Familjen Andersson-Strid flyttade in i ett av Ekängens nyaste kvarter. Från de stora vardagsrumsfönstren i sin villa Ekbacken har familjen utsikt över en böljande äng bakom huset.

- Vi trivs jättebra här, säger Anna Strid. Vi längtade verkligen efter en trädgård och naturen och tyckte det var viktigt att katten skulle kunna gå ut och in som den ville. Sedan är folk så trevliga här, alla hälsar!

Familjen Strid-Andersson

FAMILJEN: Anna & Björn samt dottern Ellinor

ORT: Området Ekängen, Linköping

HUSTYP: Villa Ekbacken
ANTAL RUM: 5 rum och kök
BOYTA: 154 kvm

Längtan efter en trädgård

Paret Anna och Björn Strid tillsammans dottern Ellinor flyttade in i huset under en solig aprildag. När A-hus besöker det nybyggda huset är pappa Björn på jobbet, men Anna och Ellinor är hemma och njuter av mammaledigheten.

Solen skiner in genom de stora spröjsklädda fönstren i det ljusa vardagsrummet. Utanför altandörren ligger familjens katt och sträcker ut sig på en stor betongplatta för att fånga så många solstrålar som möjligt. Betongplattan är gjuten och förberedd för det kommande uterummet som de planerar att bygga nästa år.

- Man får ta det lite allt eftersom. Den här sommaren ska vi bygga trädäck och fylla upp trädgården så att vi kan lägga gräsmatta.

Men nu njuter vi mest av att bara bo i ett nytt och fräscht hus och att kunna ta klivet ut i trädgården. Eller ja, det som är vår tomt i alla fall, säger Anna.

Eftersom huset är nytt består trädgården mest av grus och jord just nu. Så även om huset är klart så återstår en hel del trädgårdsarbete.

- Man slipper ju budgivningen. Vi har varit på många visningar och det sticker snabbt iväg i budgivningen. Vi tyckte det var väldigt bra att det blev ett hus med fast pris. Det betyder mycket.

Tänk efter före

 

Annas bästa tips om man går i husbyggartankar är att förbereda sig väl och tänka igenom alla val i god tid för att inte behöva ta några hastiga beslut.

 

Det är ganska många saker som man ska bestämma sig för, menar hon. Köksluckor, knoppar, färg på väggarna, golv, trappa, kakel, klinker och mycket mer.

 

Nu försöker familjen till exempel komma fram till vilken färg de vill ha på huset. För tillfället lutar det åt att det blir ett ljusgrått hus med vita knutar.

Hus till fast pris

 

Förutom att Anna och Björn uppskattar allt vad det innebär att flytta in i ett helt nytt hus och komma närmare naturen för både barn och katt, så var den fasta prislappen en av de stora fördelarna med att bygga.

 

- Man slipper ju budgivningen. Vi har varit på många visningar och det sticker snabbt iväg i budgivningen. Vi tyckte det var väldigt bra att det blev ett hus med fast pris. Det betyder mycket.

Ekängen - Ett trevligt område

 

Vi går ut på den mysiga entréverandan som sträcker sig utmed hela framsidan av huset. Entréverandan är något som familjen gillar mycket och i brist på annan uteplats har det blivit en och annan kaffekopp på verandan. Anna blickar ut över grannskapet och pekar på ett annat A-hus i modell Anneberg som ligger rakt över gatan.

 

- Vi är så avundsjuka på våra grannar där borta. Det sa bara ”smack, smack” och så var träaltanen byggd, säger hon och skrattar.

 

Ekängen är ett område med många villor som är fyllt av barnfamiljer i ungefär samma ålder som Anna och Björns dotter och de känner att det är en plats där hon kommer kunna få en fin uppväxt.

 

- Det tar ju dessutom bara 15 minuter att promenera till sjön och badplatsen. De andra barnfamiljerna och närheten till vattnet tror jag lockar många hit till Ekängen. Det händer saker i området också och för inte så längesedan var det en triathlontävling här. Det tycker vi är kul!

Villa Ekbacken

Fönsterpartierna ger en härlig kontakt med trädgården.

 

Här möts du av en rymlig entré och ett stort kök där du kan få plats med en köksö t ex.

 

På övervåningen finns tre stora sovrum, användbart allrum och mycket förvaringsmöjligheter.