VIsningshus
Visningshus

Besök något av våra visningshus.
Våra visningshus
 
 

Bloggar
Bloggar

Brädor och bråte, kakel och klinkers, tapeter och golv - följ med till husbyggarnas spännande värld!
Kolla in bloggarna

A-hus energisnåla villor
Energieffektiva
A-hus

Klimatsmart är ett begrepp som ligger i tiden, det innebär en lägre energikostnad och minskad miljöpåverkan. 
Klimatsmarta villor
 

Banner-160x130

"Hur ser din tomt ut? Är det en tomt på ett berg, en bit åkermark eller någonting mitt emellan?"

Innan du börjar bygga nytt hus finns det en hel del viktiga saker att tänka på. Vi lät Henrik Fogelklou, landskapsarkitekt LAR/MSA, bjuda på sina fem bästa råd till dig som ska bygga nytt.

1. Tomtens orientering påverkar husets placering

Utgångspunkten när du ska bygga nytt hus är att börja med att klarlägga väderstrecken. Att solen går upp i öster och ned i väster är självklart men likväl något som lätt kan glömmas bort när man planerar sitt hus och sin trädgård. Att kunna ta till vara på solen under så många timmar som möjligt är en stor kvalitet.

2. Topografi, murar och slänter runt ditt nya hus

Hur ser din tomt ut? Är det en tomt på ett berg, en bit åkermark eller någonting mitt emellan? Ska du bygga hus ska du alltid lägga märke till tomtens naturliga höjdskillnader, vilka med fördel kan tas upp med till exempel murar, slänter, planteringar och trappor. Låt fantasin flöda!

3. Planteringar, skötsel och underhåll

En prunkande trädgård är bland det ljuvligaste som finns, men den kräver också en stor portion arbete. Anlägg en trädgård som du kan hantera skötsel- och underhållsmässigt. Tänk på att vissa växter vill ha mycket sol medan andra föredrar skugga. Var växt har sin plats i en trädgård runt din nybyggda villa.

4. Glöm inte uteplatserna när du bygger nytt

Sol och skugga varierar ju som bekant i trädgården över dagen. Vilken tid på dygnet vill du helst sitta på din uteplats - morgon, middag, eller kväll? Fundera på planlösning och lägen för uteplatser samtidigt för bästa möjliga helhetslösningar. Att kunna röra sig obehindrat och enkelt mellan hus och trädgård ger en stor frihetskänsla.

5. Husets planlösning

Den generella tumregeln för dig som ska bygga nytt hus är små fönsterytor mot norr och stora generösa fönsterytor mot söder för ett bättre inomhusklimat och positiva energieffekter. Sovrum kan gärna förläggas mot norr och generösa sällskapsutrymmen mot söder.